Bázis Óvoda

„Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.”

Teréz anya

A nagy múltú Sárvári Csicsergő Óvoda, ma már Szent Piroska Katolikus Óvoda,  2010 óta a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisóvodája, elsőként Vas megyében. Az emléktáblát óvodánk falán dr. Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt akkori elnöke avatta fel, 2010. augusztus 27-én. Legfőbb célunk a Vöröskereszt mozgalomban alapelveinknek megismertetése, értékeinek népszerűsítése mellett a segítségnyújtás igényének kialakítása, az önkéntes tevékenységre ösztönzés.

„ A kis Vöröskeresztes ahol tud, segít! ” -  jelmondatunk nemcsak hangzatos gondolat, hanem mi tényleg komolyan így gondolkodunk és ennek megfelelően éljük hétköznapjainkat. AZ óvodánkba járó gyermekeket felkészítjük az egészségtudatos életre, valljuk, hogy a legnagyobb kincsünk az egészségünk, ezért már a kezdetektől legfontosabb feladatunknak tartjuk a környezettudatos nevelést, az egészségfejlesztést. A szülők és kollégák körében is erős a támogatottságunk, saját alapszervezetünk van, kiemelkedően magas taglétszámmal. Programjaink nemcsak a gyermekeknek, hanem rajtuk keresztül a szülőknek, nagyszülőknek is szólnak, hiszen a legfontosabb a család, minden onnan indul, minden ott dől el. Mindennapjainkba beépítjük a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt modulprogramjaiból jónéhányat, amelyeket bázisheteinken valósítunk meg. Ilyen modulprogramok például:

„Eszmeterjesztés”, amelynek során a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve bemutatjuk a Vöröskereszt hét alapelvét. ( Emberiesség, Pártatlanság, Függetlenség, Semlegesség, Önkéntesség, Egység, Egyetemesség). Megismerkedünk a Vöröskereszt, Ifjúsági Vöröskereszt szimbólumaival.( vörös színű kereszt, bázismaci, vércseppecske…)

„Véradás” , véradó napok szervezése a családok, óvodai közösség és a város lakóinak bevonásával. „Véradós” bázishetünkön mese, drámajáték, bábjáték segítségével közelebb hozzuk, bemutatjuk, megértetjük a gyermekekkel a véradás jelentőségét, fontosságát. Nagyon fontos a személyes, pozitív példamutatás, közvetlen családtag, óvónéni, dajka néni véradásának megtekintése.

„Napsugárzás”, már egészen pici kortól kezdve felhívjuk a figyelmet a Nap hatásainak megismerésére, tudatosítására egészségünk védelmében. ( Napsugárzás jótékony és káros hatásai emberre, állatra, növényre.) Személyes tapasztalatszerzések, élmények gyűjtése közös sétákkal, kirándulások során.

„ Egészségnevelés”, alapvető céljaink egyike, a jövő generációjának felkészítése az egészségtudatos életre, az önkéntességre, a toleranciájuk, segítőkészségük fejlesztése. Drámajátékok, szerepjátékok segítségével vöröskeresztes témák, elsősegélynyújtási ismeretek feldolgozása. Vöröskeresztes egészségnapon, véradók napi ünnepségen, Anyák Napján szereplés. ( Ezt az ünnepet a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg Magyarországon.)

A Vöröskereszt bázisnapokon gyűjtéseket, véradást szervezünk, próbálunk segíteni, ahol tudunk. Tavasszal a Vöröskereszt Világnapjához kapcsolódva ünnepi bázisnapot tartunk, értékes, hasznos előadásokkal, ahova a Dunántúl Bázisóvodáit is szeretettel várjuk. A bázishetek, bázisnapok mellett minden csoport világnapokat is megél, megünnepel, a saját profiljának megfelelően. Ilyenek például az Autómentes Világnap, Magyar Népmese Napja, Zene Világnapja, Idősek Világnapja, Állatok Világnapja, Víz Világnapja, Föld Világnapja, Madarak Fák napja és még sorolhatnám.

Elhivatottságunk mellett még egy nagyon fontos dolgot szeretnék kiemelni és ez a szeretet, mert enélkül nem tudnánk megvalósítani semmit sem, ez az alapja mindennek. Fontos, hogy gyermekeink második otthonuknak tekintsék óvodánkat, szeretetben, biztonságban érezzék magukat velünk, nálunk. A szülők a legféltettebb kincsüket bízzák ránk, megadva ezzel a bizalmukat.  Én ezt az óvodai közösségünk nevében köszönöm és biztosan tudom, hogy mindannyian igyekszünk szeretetünket adva, tudásunk legjavát nyújtva olyan gyermekeket nevelni, akik felismerik, észreveszik, hol tudnak segíteni, szeretettel, empátiával fordulnak a rászorulók felé. Célunk, hogy gyermekeink egészséges, boldog felnőtté váljanak, akik nyitottak, elfogadóak, embertársaik irányában. Olyan értékrenddel rendelkezzenek, amelyben belső igényük a segítségnyújtás, a megbecsülés, tisztelet, egymás feltétel nélküli elfogadása.

 

 

Vinczéné Győrfi Krisztina

a III. Hüvelykpiciny csoport óvónője

bázisovi - titkár

9600 Sárvár
Petőfi Sándor utca 21.
+36 95 320 567
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hasznos információk

Copyright © 2019
Szent Piroska Katolikus Óvoda

Design & CMS by PCDJ.hu